Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

«Να σταματήσει το πάρτι των ΚΕΚ»

«Δεν είμαστε ωφελούμενοι, είμαστε εργαζόμενοι» λένε όσοι δουλεύουν με προγράμματα voucher, καταγγέλλουν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης για αθέμιτες πρακτικές και συντάσσουν μαύρες λίστες με τα ΚΕΚ-μπαταχτσήδες

Συντάκτης:
Αφροδίτη Τζιαντζή

Κινητοποιήσεις για την άμεση εξόφληση της πρώτης δόσης των προγραμμάτων εισόδου στην αγορά εργασίας μέσω επιταγών κατάρτισης (voucher) για νέους... έως 29 ετών αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα εξάμηνα (πρώην πεντάμηνα) που οργανώνονται μέσω της συλλογικότητας «v for voucher-άδες».
Με πάγιο αίτημα την αντικατάσταση των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας από πολιτικές που θα προωθούν σταθερές θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα, οι «voucher-άδες» διεκδικούν κατ’ αρχάς την κατάργηση των μεσαζόντων των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Με το επιχείρημα ότι «πρέπει να σταματήσει το πάρτι των ΚΕΚ», που επιδοτούνται από 1.080 ευρώ το κεφάλι για κάθε καταρτιζόμενο-ωφελούμενο έως 29 ετών, δημοσιοποιούν καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές των ΚΕΚ, συστήνοντας μια ιδιότυπη «μαύρη λίστα».
«Εχουμε συγκεντρώσει καταγγελίες από καταρτιζόμενους και εργαζόμενους σε ΚΕΚ, τα οποία δεν καταβάλλουν μισθούς και επιδόματα, υποστηρίζοντας ότι “τα προγράμματα πάγωσαν λόγω εκλογών”. Αυτό όμως είναι ψέμα. Πρόκειται για εγκεκριμένα κονδύλια ΕΣΠΑ που εκταμιεύονται κανονικά», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας, μέλος της συλλογικότητας. Εργαζόμενη σε ΚΕΚ (τα στοιχεία της στη διάθεση της «Εφ.Συν.») καταγγέλλει ότι ο ιδιοκτήτης άφησε απλήρωτους εργαζόμενους και καταρτιζόμενους με πρόσχημα τις εκλογές, ενώ έγιναν ακόμα και απολύσεις με δικαιολογία την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Ανεξόφλητοι

Κανένα από τα μέλη της συνέλευσης δεν έχει εξοφληθεί την πρώτη δόση του προγράμματος (400-480 ευρώ για 80 ώρες θεωρίας), ενώ αρκετοί ολοκληρώνουν τη δεύτερη φάση όντας απλήρωτοι. Πέρα από τις άμεσες δράσεις, ο βασικός στόχος παραμένει: «Είμαστε εργαζόμενοι όχι “ωφελούμενοι”. Για μας αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο».

Τα τρέχοντα προγράμματα αφορούν 30.000 νέους 25-29 ετών και 12.000 18-24 ετών με επιδόματα που δεν ξεπερνούν τα 373-410 ευρώ τον μήνα μικτά, χωρίς συντάξιμα ένσημα. Σκανδαλώδεις είναι οι όροι του προγράμματος που αναμένεται να ξεκινήσει για 16.600 ανέργους 29-64 ετών, το οποίο ο ΟΑΕΔ έχει καταγγείλει ως φωτογραφικό, καθώς τα ΚΕΚ εισπράττουν τη μερίδα του λέοντος της επιδότησης, με μόλις 1.600 ευρώ να καταλήγουν στον άνεργο για έξι μήνες απασχόλησης και το ΚΕΚ να εισπράττει 4.800-5.400 ευρώ το κεφάλι. 

1 σχόλιο:

 1. ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΚΑΝΑΝΕ ΤΑ "ΚΕΚ Ή ΤΑ ΚΔΒΜ" ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ "VOUCHER ΑΝΕΡΓΩΝ":
  Με απλά λόγια, το 2013 εμφανίστηκε από το υπουργείο εργασίας μια νέα δράση συγχρηματοδοτούμενου Ευρωπαϊκού προγράμματος, που απευθυνόταν σε νέους ανέργους 18 έως 29 ετών με τη λογική των voucher. Δηλαδή ο νέος άνεργος κατέθετε αίτηση συμμετοχής σε αυτή τη δράση και εφόσον επιλεγόταν, αν διέθετε μεγάλο χρόνο ανεργίας και χαμηλό εισόδημα, κέρδιζε ένα κουπόνι αξίας περίπου 1.100€.
  Με αυτό το κουπόνι (voucher) επέλεγε τον υποψήφιο πάροχο κατάρτισης της περιοχής του που αυτός επιθυμούσε και όχι όπως γινόταν παλιά, να παίρνουν τα παλιά ΚΕΚ (κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης) τις δράσεις απευθείας από τα υπουργεία και να κατευθύνουν αυτοί τις λίστες ανέργων.
  Ναι αλλά και μήπως τώρα γινόταν κατεύθυνση από τα υποψήφια ΚΕΚ ?? Ναι αλλά αν επιθυμούσε ο άνεργος πήγαινε να συνεργαστεί, διαφορετικά όχι, γιατί ήταν απλά στην δικιά του επιλογή !!!!
  Υποψήφιοι λοιπόν πάροχοι κατάρτισης για να τρέξουν τα γνωστά μας voucher, ήταν τα γνωστά ΚΕΚ και στο παιχνίδι μπήκαν αδειοδοτημένες νέες εκπαιδευτικές δομές από τον ΕΟΠΠΕΠ των τελευταίων 2 ετών, όπου βάσει του τελευταίου νόμου γινόταν Κέντρα Δια Βίου Μάθησης επιπέδου 1 με ΑΜΕΑ ή επιπέδου 2 (ισότιμα με τα παλιά ΚΕΚ), αυτά που γράφονται με συντομογραφία ΚΔΒΜ.
  Το επόμενο βήμα ήταν τα ΚΔΒΜ ή ΚΕΚ-ΚΔΒΜ, να τρέξουν να βρουν εργασία στους άνεργους που απευθύνονταν σε αυτούς, σε οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση ταίριαζε στο επαγγελματικό προφίλ των ανέργων, κατόπιν συνέντευξης των υποψηφίων νέων από τα υποψήφια ΚΔΒΜ ή ΚΕΚ-ΚΔΒΜ. Στη συνέχεια εκπαίδευαν για 80 ώρες (1 μήνα) σε γενικές οριζόντιες δεξιότητες τους ανέργους και τους έστελναν κατόπιν στις επιχειρήσεις για πρακτική εργασία για 450 ώρες περίπου (κάπου ένα 4μηνο). Οι επιχειρήσεις δεν είχαν καμία οικονομική επιβάρυνση, πέραν της απαγόρευσης να μην μειώσουν υπάρχων προσωπικό στο διάστημα της πρακτικής. Στο τέλος έμπαιναν στο λογαριασμό των ανέργων καθαρά κατόπιν κρατήσεων (που και αυτά συνυπολογίζονται στην φορολογική τους δήλωση), περίπου 2000€ για όλη την περίοδο. Κατόπιν οι επιχειρήσεις είχαν την δυνατότητα να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα και να προσλάβουν ολοκληρωμένα για 6 μήνες τους άνεργους, όπου δικαιούνταν επιχορήγηση από το πρόγραμμα ποσού ίση με το αντίστοιχο ΙΚΑ τους.
  Από πέρυσι βγήκαν 4 τέτοια προγράμματα, voucher (18~29) ετών, voucher (18~24) ετών, voucher (25~29) ετών, voucher Τουρισμού, όπου πήγαν αρκετά ικανοποιητικά. Σε αυτά τα προγράμματα η αμοιβή των ΚΕΚ-ΚΔΒΜ ήταν η αξία του voucher, δηλαδή 1100€, όπου το εκπαιδευτήριο αναλαμβάνει από αυτά να διαχειριστεί το κόστος του εκπαιδευτικού υλικού, την αμοιβή των πιστοποιημένων καθηγητών (στα 20€/ώρα), το ποσοστό της υγειονομικής περίθαλψης που δικαιούνται τα παιδιά (περίπου 175€/άτομο), το catering, η εφορία (-33%) και υπολογίστε το υπόλοιπο.......
  ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ !
  Δυστυχώς τον Οκτώβριο επακολούθησε από τον ΟΑΕΔ και όχι από υπουργείο εργασίας ένα άκρως ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ αντίστοιχο πρόγραμμα, "Voucher ανέργων 29 έως 64 ετών οικονομικής δραστηριότητας υποχρεωτικής εγγυημένης απασχόλησης", όπου μπήκαν τρελά ποσά προδιαγραφών για να συμμετέχουν πάροχοι κατάρτισης και αμοιβές τους. Όπως για παράδειγμα ζητούσαν τα ΚΕΚ-ΚΔΒΜ να έχουν τζίρους τα τελευταία χρόνια 1.200.000€, 6 άτομα ΜΟ προσωπικό με αμοιβή που έφτανε τα 5.400€. Συνεπώς απευθυνόταν πάλι σε λίγα ΚΕΚ που προέρχονταν από το παρελθόν, εκτός αν κατάφερναν να μπουν σε κοινοπραξίες των "μεγάλων". Για άλλη μια φορά ενοχλήθηκαν κάποιοι που άνοιξε η αγορά των υποψήφιων ΚΕΚ και πήγαν να την κλείσουν με χαζούς τρόπους !!!! ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΠΌ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΈΧΟΥΝ ΔΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΥΤΌ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ 4 ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΕΠΑΙΞΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΕΚ-ΚΔΒΜ !!!!! Δυστυχώς νομίζουν αδίκως πολλοί ότι οι αμοιβές των ΚΕΚ ήταν τα 5400€, για προγράμματα που ακόμα ουσιαστικά δεν έχουν τρέξει, παραβλέποντας τα προηγούμενα τέσσερα !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή