Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Ξεκινά η λειτουργία των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης


Την «εκκίνηση» 21 Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας, κάνοντας λόγο για ενίσχυση της «επαγγελματικής δυναμικής των καταρτιζομένων», καθώς και της «σύνδεσης της επαγγελματικής κατάρτισης με τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας». Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων κατατίθενται έως τις 30 Νοέμβρη, στα...
αντίστοιχα ΙΕΚ.
Η ίδρυση ΣΕΚ προβλέπεται από τον περσινό νόμο, που έφερε αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση, στην κατεύθυνση της επέκτασης της λεγόμενης «μάθησης στο χώρο εργασίας» και της διεύρυνσης του ρόλου των επιχειρήσεων στην επαγγελματική κατάρτιση. Οι συγκεκριμένες σχολές απευθύνονται σε νέους και νέες που έχουν αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο. Οπως προβλέπεται στο σχετικό νόμο, στην Α' και Β' Τάξη, από τις 30 ώρες του εβδομαδιαίου προγράμματος, μόνο οι 4 αφορούν μαθήματα Γενικής Παιδείας (Ελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά), ενώ οι υπόλοιπες 26 ώρες αποτελούν μαθήματα ειδικότητας. Ακόμα χειρότερα γίνονται τα πράγματα στην «Τάξη Μαθητείας» που ακολουθεί. Κατά τη διάρκειά της, τη θέση των σχολικών θρανίων θα παίρνει η δουλειά των νέων ως μαθητευόμενων στο χώρο εργασίας για 28 ώρες την εβδομάδα, ενώ το μάθημα θα περιορίζεται σε 7 συνολικά ώρες την εβδομάδα.

Αυτοί είναι οι «νέοι εκπαιδευτικοί και επαγγελματικοί ορίζοντες για τη νέα γενιά», στους οποίους αναφέρθηκε ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Γεωργαντάς, αφού η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να παρέχει σύγχρονες επαγγελματικές γνώσεις αντίστοιχες με τις σύγχρονες δυνατότητες και τη σημερινή ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, αλλά πάμφθηνους εργαζόμενους με «δεξιότητες» κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου