Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Μπροστά στο 11ο Συνέδριο της ΟΕΛ-ΟΑΕΔ


«ΑΤΑΞΙΑ»  
Ενιαίο Συνδικαλιστικό Δίκτυο Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Στις 13 και 14 Νοεμβρίου στην Αθήνα θα διεξαχθεί το 11ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εκπ/κών Λειτουργών (ΟΕΛ) του ΟΑΕΔ, για τον απολογισμό των πεπραγμένων, μιας διετίας συνδικαλιστικής δράσης, που ουσιαστικά δεν υπήρξε, καθώς και για την εκλογή νέου Δ.Σ.

Από ότι φαίνεται και σε αυτό το συνέδριο θα συνεχιστεί η προχειρότητα, ο υποβιβασμός των διαδικασιών και η εν κρυπτό διεξαγωγή της κορυφαίας συνδικαλιστικής λειτουργίας του συνδικάτου. Έχουν επιλέξει να «στήσουν» ένα κατ’ επίφαση συνέδριο «prive», πέρα και έξω από τους.....
συναδέλφους, τα προβλήματα της εκπαίδευσης των σχολών ΟΑΕΔ και το εκπαιδευτικό κίνημα της χώρας.

Συγκεκριμένα και ενώ είμαστε λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή του Συνεδρίου δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, όπως θα έπρεπε, το πρόγραμμα του συνεδρίου, ο (ανύπαρκτος) απολογισμός τους, οι θέσεις και προτάσεις της ΟΕΛ για τη νέα συνδικαλιστική περίοδο του Δ.Σ., τα οποία και θα πρέπει να τεθούν στην κρίση των συνέδρων για τις τελικές αποφάσεις και να ενημερωθούν οι συνάδελφοι στα σχολεία. Θέλουν και με τον τρόπο αυτό να κρύψουν από τους εργαζόμενους καθηγητές την ανυπαρξία και την δίχρονη αδράνειά τους και το γεγονός ότι συμπλέουν με την πολιτική διάλυσης των ΕΠΑΣ,  την κατάργηση ειδικοτήτων, τις διαθεσιμότητες, τον αυταρχισμό με τις διώξεις συναδέλφων, την αδιαφάνεια, την ευνοιοκρατία και την παράδοση ακόμα και της «ψυχής» τους γι’ ένα κομμάτι ψωμί…. 

Γιατί όλα αυτά; Τι τους φοβίζει;
Κατώτεροι των περιστάσεων ή μήπως «μοιραίοι» και άβολοι;    

Γιατί δεν ανακοινώνουν τους συνέδρους στα σχολεία και στους πρωτοβάθμιους Συλλόγους, παρά μόνο τους ειδοποιούν προσωπικά και τηλεφωνικά; Δηλαδή κύριοι το συνέδριο του κλάδου είναι ατομική υπόθεση κάποιων εκλεκτόρων, περισσοτέρων δε εξ αυτών «στελέχη» της διοίκησης των σχολείων και αδιαφορείτε για την ενημέρωση των μάχιμων συναδέλφων και την  ύπαρξη στοιχειωδών δημοκρατικών διαδικασιών; Τι προσβλέπετε με αυτή την μεθόδευση;
Είναι «εγκληματικό» για τα συμφέροντα των εργαζόμενων καθηγητών, η μη συνεργασία και η άρνηση επίσημης πρόσκλησης στο Συνέδριο από την ΟΕΛ-ΟΑΕΔ, των Ομοσπονδιών της εκπαίδευσης, όπως της ΟΛΜΕ, ΟΛΤΕΕ, ΔΟΕ και της ΑΔΕΔΥ, καθώς επίσης και των κλαδικών επιστημονικών ενώσεων, προκειμένου να ανοίξει ένα δίαυλος συνεργασίας για την δημιουργία ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου, ενάντια στο κλείσιμο των σχολών μας, της αξιολόγησης-απόλυσης, των διαθεσιμοτήτων, της ανεργίας των νέων συναδέλφων, κόντρα στους σχεδιασμούς για φθηνή και ευέλικτη κατάρτιση, χωρίς δικαιώματα και προοπτική κ.α.

Αρνούνται-δηλαδή να προσκαλέσουν ακόμα και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να γνωρίζουμε τις θέσεις τους για τον κλάδο και την ΤΕΕ και ειδικότερα για τον ΟΑΕΔ. Ενώ «μπάζουν» από το «παράθυρο» τους υπηρεσιακούς πολλαπλασιαστές της διοίκησης, που και αυτή τα φορά θα παραβρεθούν, καλεσμένοι από το Δ.Σ. για να εκθειάσουν την «καλή» συνεργασία της συγκυβέρνησης και του ΟΑΕΔ με το γαλλογερμανικό επιμελητήριο για τις ΣΕΚ και τις ειδικές επενδυτικές οικονομικές ζώνες των γερμανικών πολυεθνικών, χωρίς όμως να ακουστούν τα πραγματικά προβλήματα του σχολείου, που έχουν «ξεχαρβαλωθεί» και όλοι αυτοί κλείνουν τα μάτια!

Εάν δεν θέλουν οι κρατούντες της ΟΕΛ-ΟΑΕΔ κεντρικά να οργανώσουν τη συλλογική μας αντίδραση με όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, για όλα αυτά που «μαγειρεύουν» για μας χωρίς εμάς, η αγωνιζόμενη αριστερά και όλοι οι ανεξάρτητοι συνάδελφοι από τα διάφορα κέντρα της διοίκησης και των κομμάτων του κυβερνητισμού, δεν θα δεχθούν αυτόν τον ευτελισμό και την απαξίωση των δημοκρατικών διαδικασιών, που κατακτήθηκαν με αίμα, κυρίως από την δικιά μας πλευρά.

Καλούμε έστω και τώρα το απερχόμενο Δ.Σ. και την οργανωτική επιτροπή, αν υπάρχει, να αναλογιστούν τις σοβαρές τους ευθύνες, που αναλαμβάνουν, έναντι αυτής της πολιτικής τους πράξης, ώστε να υποβιβάσουν το συνέδριο μιας Ομοσπονδίας εκπαιδευτικών σε υπόθεση ενός «εξωραϊστικού» Συλλόγου και να προσκαλέσουν έστω και τώρα αν δεν το έχουν πράξει ακόμα, επίσημα τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, των ενεργές κλαδικές επιστημονικές εκπαιδευτικές ενώσεις  καθώς και τα πολιτικά κόμματα και να δημοσιοποιηθεί το πρόγραμμα των εργασιών του 11ου Συνεδρίου σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας.

Σε αντίθετη περίπτωση η αριστερά και όσοι συνάδελφοι-σύνεδροι νοιώθουν ανεξάρτητοι και ελεύθεροι ΕΝΩΤΙΚΑ να δώσουμε την ανάλογη συνδικαλιστική και κινηματική απάντηση σε αυτό το Συνέδριο στις δυνάμεις ενός δίπολου, που έχει οδηγήσει την εκπαίδευση του ΟΑΕΔ σε εξαφάνιση και όλους εμάς στην κοινωνική, εκπαιδευτική και προσωπική εξαθλίωση.

Η τελική μας στάση στο συνέδριο θα καθοριστεί από τις εξελίξεις στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των συνεδριακών διαδικασιών και το σπάσιμο του άβατου του ΟΑΕΔ.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

Είναι εφικτή η εκλογή του 9ου μέλους  στο Δ.Σ της Ομοσπονδίας - συναδέλφου «αδέσμευτου» και - έξω από τους διάφορους μηχανισμούς χειραγώγησης του σωματείου μας. Η αριστερά και οι ανεξάρτητοι συνάδελφοι πρέπει να επιδιώξουμε μια κοινή πρόταση αποδοχής εκπροσώπησης μας, στη βάση ενός μίνιμουμ αγωνιστικού προγράμματος δράσης, σε τούτη τη δύσκολη πολιτική και οικονομική συγκυρία, ώστε και με τον καθοριστικό του ρόλο στις αποφάσεις του Δ.Σ, της ΟΕΛ - υπέρ των συναδέλφων - να βγούμε επιτέλους από τις σκουριές της αδράνειας ως συνδικαλιστικό κίνημα.


ΠΑΤΡΑ 1 Νοεμβρίου 2014 

 Από την «ΑΤΑΞΙΑ» Νοτιοδυτικής Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου