Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Τι περιλαμβάνει η νέα πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης

 
 Θετική «βάση» χαρακτηρίζουν σε πρώτη φάση την νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως έγραψε στο τουίτερ ο επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής, ένα τέταρτο πριν από τις δύο τα ξημερώματα, Μάρτιν Σελμάγερ, η νέα πρόταση αποτελεί μια «καλή βάση» για τις συνομιλία που θα... διεξαχθούν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης.
Η νέα ελληνική πρόταση περιέχει επιπρόσθετα σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» τα εξής επιπλέον μέτρα:
1. Υιοθέτηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρότειναν οι δανειστές. Δηλαδή, 1% του ΑΕΠ φέτος και 2% του ΑΕΠ το 2016.
2. Λήψη μέτρων για βελτίωση των οικονομικών στοιχείων του ασφαλιστικού συστήματος περίπου κατά 1% του ΑΕΠ. Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί μέσω της αύξησης των εισφορών. Ένα από τα σενάρια που είχε εξεταστεί παλαιότερα ήταν η αύξηση κατά 2% των εργοδοτικών εισφορών, η αύξηση κατά επίσης 2% των εισφορών των εργαζομένων και η κατάργηση της μείωσης κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών.
Πέραν αυτών, θα προχωρήσει και ο δραστικός περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η κατάργησή τους να γίνει σε βάθος τριών ετών και όχι έξι ετών όπως αρχικά πρότεινε η κυβέρνηση, ενώ είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει η περικοπή τους από τον Ιούλιο.
3. Δημοσιονομικά μέτρα – ΦΠΑ. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, έχουν γίνει κάποιες αλλαγές προϊόντων από συντελεστή σε συντελεστή, ώστε να προκύψει η αύξηση των εσόδων κατά περίπου 1% του ΑΕΠ που ζητούν οι δανειστές, χωρίς όμως να επιβαρυνθεί η πλειονότητα των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το ρεύμα παραμένει προς το παρόν στο 13%, όπως και η εστίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου