Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015

Δηλώσεις μετά τη συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντέισελμπλουμ (VIDEIO)


Γιάννης Βαρουφάκης: Δεν θα συνεργαστούμε με την τρόικα
Ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης σημείωσε πως συζήτηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Νέσελμπλουμ, έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και συζητήθηκαν μια σειρά ζητημάτων όσον αφορά τις διαδικασίες της Ευρωζωνης με έμφαση «στο μεγάλο ζήτημα που αφορά τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε μία νέα συμφωνία εντός Ευρωζωνης για μια...
Ελλάδα που θα μπορεί να αναπνέει μέσα σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι «με απόλυτη διάθεση συνεργασίας να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό μας συμφέρον στην Ευρωζώνη εξυπηρετείται από μία νέα συμφωνία, που θα γίνει μετά από διαβουλεύσεις όλων των Ευρωπαίων, στις οποίες θα προσέλουμε με γνωμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον».

Από τις διαβουλεύσεις αυτές, απέκλεισε την τρόικα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «με αυτή τη σαθρά δομημένη επιτροπή δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε».

Ντάισελμπλουμ: Περιμένουμε τις προτάσεις

«Είχα εποικοδομητικές συζητήσεις με τον πρωθυπουργό αλλά και το οικονομικό επιτελείο», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. «Με την Ελλάδα να πλησιάζει τη λήξη του προγράμματος ήταν σημαντικό να βρεθούμε. Ηθελα να ακούσω τις προθέσεις της κυβέρνησης και να εξηγήσω τις υποχρεώσεις».

Ο Γέρουν Νταισελμπλουμ δήλωσε πως «εχουμε αμοιβαία συμφέροντα. Είναι θετικό πως η Ελλάδα θέλει να μείνει στην ευρωζώνη. Το Eurogroup ανέλαβε το 2012 τη δέσμευση να παρέχει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να βγει στις αγορές υπό την προϋπόθεση να τηρούνται οι δεσμεύσεις της χώρας». Τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν βήμα προόδου. Τα προβλήματα της οικονομίας δεν εξαφανίζονται σε μια νύχτα.

Ο λαός έχει υποστεί θυσίες και τώρα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες. Εναπόκειται στην κυβέρνηση να καθορίσει τη θέση της και σε εμάς να κινηθούμε μαζί προς το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου