Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Κ. Μητσοτάκης: Καμιά απόλυση μέσα στο 2015 αλλά… – Τι είπε για αξιολόγηση, μισθολόγιο (Μετά το κράξιμο η "κολοτούμπα"!)


«Κανείς δεν πρόκειται να φύγει μέσα στο 2015» τόνισε σήμερα σε τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς δεν υπάρχει πλαφόν για απολύσεις στο νέο έτος. Εξαιρούνται μόνο όσοι προκύψει ότι έχουν πλαστά πτυχία ή «όποιοι άλλοι...
προκύψουν από το 2014», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε καθόλου στις 5.500 απολύσεις που υπολείπονται για να συμπληρωθούν οι 15.000 του 2014. Για τις συγκεκριμένες απολύσεις ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισηςείχε δεχθεί πιέσεις από τους εκπροσώπους της τρόικας στο Παρίσι και είχε δεσμευθεί ότι θα έχει έτοιμες τις λίστες όταν θα έρθουν οι δανειστές μας στην Αθήνας. Ωστόσο, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ανέβαλαν το ραντεβού κυβέρνησης (άρα και Μητσοτάκη) – τρόικας επ’ αόριστον.

Αυτοκριτική για την αξιολόγηση με τις ποσοστώσεις

Παραδέχτηκε ότι επιχείρησε αρχικά να κάνει με «σκληρό τρόπο» την αξιολόγηση εισάγοντας την ποσόστωση, αλλά από το 2015 αναμένεται να ισχύσει το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο με την εισαγωγή καινοτόμων στοιχείων, μεταξύ των οποίων και τη συμμετοχή των ίδιων των αξιολογούμενων στη διαδικασία.

Στη συνέντευξή του ο υπουργός αναφέρθηκε στην αντίδραση της ΑΔΕΔΥ και την άρνησή της να προσέλθει στο διάλογο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν συζητάμε γιατί κάνετε απολύσεις». Τόνισε ότι τους έστειλε επιστολή εκφράζοντας την έκπληξή του απέναντι στην στάση τους.

«Πιστεύω ότι είμαστε πιο ώριμοι να μεταβούμε σε ένα σύστημα αξιολόγησης, το οποίο να παράγει αποτελέσματα και να είναι ανάλογο με αυτά που εφαρμοζονται με επιτυχία σε άλλες διοικήσεις που αποδεδειγμένα λειτουργούν αποτελεσματικά», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης υπερασπιζόμενος τις διαρθρωτικές αλλαγές και την αλλαγή της ατζέντας που έχει κάνει στην Δημόσια Διοίκηση.

Από 1.1.2016 το νέο μίσθολογιο

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί από 1-1-2016, με πάγια πρόθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων να συνδέεται με την περιγραφή της θέσεις εργασίας, τα προσόντα του και την απόδοσή του. «Θέλουμε να δώσουμε περισσότερες προοπτικές καριέρας και μισθών στο Δημόσιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για τους δόκιμους, είπε ότι όποιος προσλαμβάνεται στο Δημόσιο από το 2015 και μετά θα εργάζεται δοκιμαστικά για 2 χρόνια λαμβάνοντας προσωρινά κάθε μήνα ένα βασικό μισθό, ο οποίος θα είναι χαμηλότερος από τον ισχύοντα σήμερα εισαγωγικό μισθό, περίπου κατά 10%. Ο μικτός βασικός μισθός του «δόκιμου» υπαλλήλου θα προσδιορίζεται με βάση τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή με βάση το ποσό των 586 ευρώ το μήνα, φτάνοντας τα 980 ευρώ μεικτά.

Επίθεση κατά των αιρετών: Πού αλλού ακούστηκε να αρνούνται να δώσουν στοιχεία για τις παράνομες μονιμοποιήσεις

Μίλησε και για τους αιρετούς των ΟΤΑ, οι οποίοι πήγαν στον εισαγγελέα αρνούμενοι να δώσουν στοιχεία στους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης για τις συμβάσεις μονιμοποιήσεων των υπαλλήλων, αναφερόμενος στον δήμαρχο Πάτρας και στον δήμαρχο Λάρισας.

«Επιτέλους να αλλάξουμε στάση και νοοτροπία σε αυτή την χώρα, πού αλλού ακούστηκε να αρνούνται να δώσουν στοιχεία για τις παράνομες μονιμοποιήσεις» τόνισε ο υπουργός.

Τέλος για το ασφαλιστικό είπε ότι «είναι παράλογο να παίρνει κανείς στα 15 χρόνια σύνταξη» και τόνισε ότι είναι απαραίτητες οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου