Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ: "Τζάμπα εργασία με αναβάθμιση των εργοδοτικών ενώσεων"

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην τζάμπα εργασία των νέων 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ
Τζάμπα εργασία με αναβάθμιση των εργοδοτικών ενώσεων
«Ξέχασε» τις ...λεπτομέρειες στις διθυραμβικές ανακοινώσεις του το υπουργείο Εργασίας
Ενα ακόμα πρόγραμμα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης για άνεργους νέους, στα πρότυπα των προγραμμάτων «voucher», ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες το υπουργείο Εργασίας. Το πρόγραμμα «Ευκαιρίες κατάρτισης και... πιστοποίησης για άνεργους νέους, ηλικίας 18 - 24 ετών, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας» αφορά 15.000 άνεργους, ηλικίας 18 - 24 ετών, απόφοιτους Δευτεροβάθμιας και Μετα-δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και απόφοιτους ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Οι αιτήσεις των ανέργων ξεκίνησαν την Τρίτη 16 Φλεβάρη και η προθεσμία για την υποβολή τους λήγει στις 31 Μάρτη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 120 ώρες κατάρτισης και 260 ώρες πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics), του Λιανικού Εμπορίου, του Διεθνούς Εμπορίου με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Μάλιστα, το υλοποιούν ως συνδικαιούχοι οι αντίστοιχοι εργοδοτικοί φορείς: Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και τέλος ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Ο ρόλος των εργοδοτικών φορέων είναι αναβαθμισμένος. Αυτοί δέχονται τις ηλεκτρονικές αιτήσεις των ανέργων, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για «πρακτικά ασκούμενους» και καθορίζουν τα αντικείμενα κατάρτισης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 39,75 εκατομμύρια ευρώ. Ανακοινώνοντας την έναρξη του προγράμματος, το υπουργείο «πανηγύρισε» για την αύξηση του ποσού που προορίζεται για τους ανέργους. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ενώ στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν επίδομα 799 ευρώ για κάθε άνεργο, μετά τον ανασχεδιασμό το ποσό αυτό διαμορφώθηκε σε 1.471 ευρώ. Αντίστοιχα, οι πάροχοι κατάρτισης θα λαμβάνουν 840 ευρώ για κάθε τμήμα κατάρτισης, αντί για 1.050 ευρώ που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Οσο για τις «λεπτομέρειες» που «ξέχασε» να διευκρινίσει το υπουργείο, αυτές έχουν ως εξής: Οι «ωφελούμενοι», όπως αποκαλεί τους ανέργους και αυτό το πρόγραμμα, θα λαμβάνουν 5,33 ευρώ για κάθε ώρα κατάρτισης και 3,20 ευρώ για κάθε ώρα πρακτικής άσκησης. Συνολικά, δηλαδή, για τις 380 ώρες του προγράμματος προβλέπεται επίδομα ύψους 1.471 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών και άλλων κρατήσεων.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως η καταβολή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί με την προϋπόθεση ότι οι «ωφελούμενοι» έχουν ολοκληρώσει την κατάρτιση και την πρακτική άσκηση και έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία πιστοποίησης, η οποία θα ακολουθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου