Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΟΑΕΔ: Απαγορεύεται το συνδικαλίζεσθαι - Από την "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ" 12-7-2014


  "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ" - 12 Ιουλίου 2014
Η διοίκηση του Οργανισμού διενεργεί ΕΔΕ εις βάρος εκπαιδευτικού της σχολής μαθητείας για μια ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξής του - Για «πρακτικές επιβολής φόβου και τρόμου» και «σκοτεινές εποχές» κάνει λόγο το σωματείο του (ΠΕΤΕΕΜ).
Του Γιάννη Μπασκάκη
Η Εφημερίδα των Συντακτών Επίδειξη αυταρχισμού, που θυμίζει άλλες εποχές, από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, η οποία -στη σκιά των αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών- διενεργεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος εκπαιδευτικού λόγω της συνδικαλιστικής δράσης του.
 Ο λόγος για τον Παναγιώτη Πανογεώργο, εκπαιδευτικό στην Επαγγελματική Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ στο Αγρίνιο και οργανωτικό γραμματέα της ΠΕΤΕΕΜ, ο οποίος έλαβε κλήση για εξέταση στις 16/5, με μοναδική αιτιολόγηση τη λακωνική και αόριστη φράση:
«προς παροχή εξηγήσεων». Χωρίς να διευκρινίζεται δηλαδή ο λόγος της διενέργειας της ΕΔΕ, καθώς και η ιδιότητα με την οποία κλήθηκε να καταθέσει.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών (ΠΕΤΕΕΜ), ο λόγος για τον οποίο γίνεται η ΕΔΕ αποκαλύφθηκε από την ίδια τη διενεργούσα την εξέταση εκπαιδευτικό της ΕΠΑΣ Μαθητείας Πάτρας, κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συνομιλίας. Ηταν μια συλλογική ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης εκπαιδευτικών σχολών ΟΑΕΔ «Αταξία», η οποία ασκούσε κριτική για τη λειτουργία των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), που -σύμφωνα με τον νόμο 4186/2013 για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης- αντικαθιστούν τις ΕΠΑΣ που καταργούνται.

Τα «δικά τους παιδιά»

Κριτική ασκούσε και για την αναξιοκρατία στον ΟΑΕΔ και τη «γαλάζια» επέλαση σε θέσεις ευθύνης, εστιάζοντας στην τοποθέτηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Λειτουργών ΟΑΕΔ και κορυφαίου στελέχους της ΔΑΚΕ στη θέση του αναπληρωτή διευθυντή της ΕΠΑΣ Ηρακλείου Αττικής. Οπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (13/03/14, «“Γαλάζιες” τοποθετήσεις στον ΟΑΕΔ»), η συγκεκριμένη τοποθέτηση ήταν παράνομη, διότι ο «γαλάζιος» συνδικαλιστής ήταν πτυχιούχος μέσης τεχνικής σχολής, ενώ ο νόμος ορίζει ότι ο διευθυντής των ΕΠΑΣ (Ν. 3996/2011 και 3848/2010), αλλά και των ΣΕΚ (Ν. 4186/2013) πρέπει να είναι πτυχιούχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μάλιστα στην ίδια σχολή υπηρετούσαν 8 εκπαιδευτικοί με πτυχίο τριτοβάθμιας, εκ των οποίων δύο υποδιευθυντές.

Ο Π. Πανογεώργος βρέθηκε στο στόχαστρο και κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπος με πειθαρχική δίωξη και να τεθεί σε αργία, διότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση κοινοποιήθηκε στα σχολεία από το προσωπικό του e-mail. «Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που δεν άρεσε στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας και στη συνέχεια της διοίκησης και διέταξαν την πολιτική δίωξή του, απηχεί τις συλλογικές θέσεις τις παράταξής μας και συντάχθηκε από τη γραμματεία μας χωρίς κάποια σκοπιμότητα εκτός της καλοπροαίρετης κριτικής για τα καλώς και τα κακώς κείμενα στην εκπαίδευση του ΟΑΕΔ, ασκώντας το συνταγματικό μας δικαίωμα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρεωθεί προσωπικά στον συνάδελφο Π. Πανογεώρο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Αταξία».

Η ΠΕΤΕΕΜ κάνει λόγο για «πρακτικές επιβολής φόβου και τρόμου στην εκπαίδευση του οργανισμού» και τονίζει ότι «τέτοιες πρακτικές, εκτός του ότι δεν πρέπει να έχουν θέση στο συνδικαλιστικό κίνημα, μας θυμίζουν σκοτεινές εποχές, όταν η δημοκρατία είχε μπει στο “γύψο” και στον ΟΑΕΔ βασίλευε το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”». «Οι πολιτικές εκτιμήσεις, ακόμα και αν έχουν σκωπτικό χαρακτήρα, δεν “διώκονται”. Απαντώνται με πολιτικά επιχειρήματα», επισημαίνει η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου