Μεθοδικά και ενσυνείδητα, πίσω στην 10ετία του 1950 οδηγούν τον τόπο ΓΕΝΙΚΑ! Τότε την εκμετάλλευση κάθε εθνικού πόρου την είχαν ιδιώτες και μάλιστα ξένοι (η ΟΥΛΕΝ το ΝΕΡΟ της Αθήνας, η ΠΑΟΥΕΡ τις συγκοινωνίες της κ.λ.π). Να δούμε όμως ειδικά την Παιδεία λόγω επικαιρότητας. Τότε με τις εισαγωγικές εξετάσεις για να την πρώτη τάξη (3η την έλεγαν) του γυμνασίου, ξεχώριζαν ποια 11χρονα παιδία, μαζί με τα πολλά που απορριπτόταν στη συνέχεια σε αυτή την τάξη θα πάνε κατευθείαν...
στομεροκάματο.
στομεροκάματο.
Αρκετά έπαιρναν μια μικρή παράταση μέχρι τα 15 τους χρόνια , για να δοκιμαστούν (συχνά εργαζόμενα ), και στο σφαγείο της τρίτης (5ης) τάξης. Όσα παιδιά αποτύγχαναν και σε αυτή την τάξη κατέληγαν, μαζί με τα προηγούμενα στις λεγόμενες σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ. Αυτές προμήθευαν μικρούς σκλάβους στους εργοδότες με 40 δραχμές εβδομαδιάτικο (6 ημερών εργασίας). Τόσα έπαιρνα εκεί κι εγώ και ξέρω !! Για τους τυχερούς που κατάφερναν τελικά να αποκτήσουν το απολυτήριο του γυμνασίου το δράμα συνέχιζε σε άλλες νέες πράξεις! Λεφτά για Φροντιστήρια ! Λεφτά, (ένα μηνιάτικο του δασκάλου πατέρα μου), για την εγγραφή καθενός στη σχολή που πετύχαινε! Λεφτά και μετά μέσα , για τις σημειώσεις, κάποιων, κυρίων καθηγητών , αφού δεν θα περνούσες το μάθημά τους αν ο απέναντι από τη σχολή βιβλιοπώλης , δεν σε είχε γράψει στην κατάσταση όσων αγόρασαν τις φυλλάδες του !! Μην διερωτάστε τι μέτρα θα πάρει για την παιδεία η σημερινή κυβέρνηση. Δεν μελετούν! Δεν προβληματίζονται! Δεν καινοτομούν! Τσαπατσούλικα αντιγράφουν από τα πεπραγμένα της 10ετίας του 50 το θεσμικό πλαίσιο της πρώτης μεταπολεμικής (1947 – 1974) ΞΕΝΟΚΡΑΤΙΑΣ και φυσικά δεν λειτουργούν έτσι μόνο για την Παιδεία αλλά γενικότερα. Κάπου σε αρχείο που δεν έχω τώρα πρόχειρο, κράτησα μια σειρά άρθρων (της Ελευθεροτυπίας νομίζω, με τίτλο Η ΞΕΝΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ). Τα είχα διάβασα και από τότε, σχεδόν ξεστραβώθηκα. Έβλεπα ή μάλλον προέβλεπα σταθερά που πάνε τα πράγματα.
Μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου το 81 με ξενέρωσε για λίγα χρόνια και με έκανε να πιστέψω πως η Ελλάδα μπορούσε να έχει μέλλον απαλλαγμένη από την Ξενοκρατία αλλά αυτό κράτησε λίγο !! Το ίδιο είχε καταφέρει και ο πατέρας του ο Γεώργιος Παπανδρέου το 63-65. Συνετέλεσε κι αυτός να μου γεννηθούν κάποιες ελπίδες καθώς ως τότε νόμιζα πως η Ξένη επιρροή ήταν συνέπεια της Βασιλείας και πίστεψα ο αφελής πως θα μπορούσαν να ξεκουμπιστούν μαζί . Αμ δε . Ο Βασιλιάς ο καλοπληρωνόμενος από εμάς ,λακές των ξένων έφυγε, η ξενοκρατία όμως έμεινε και μένει !!! Δυο τρία πράγματα για τα σημερινά ξεπουλήματα και για τα τεκταινόμενα στην παιδεία ξεκίνησα να γράψω και κατάντησα να σας κουράσω και να σας στεναχωρήσω ίσως, όπως συμβαίνει πάντα με τις πικρές αλήθειες !
Λεωνίδας Ορφανουδάκης
Λεωνίδας Ορφανουδάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου