Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Συναντήσεις Προεδρείου ΠΕΤΕΕΜ με ηγεσία και υπηρεσιακούς παράγοντες Υπουργείου παιδείας

 
Το Προεδρείο της ΠΕΤΕΕΜ συναντήθηκε στο υπουργείο παιδείας την Τετάρτη 1-4-2015 με τον ειδικό Γραμματέα Χρ. Πιλάλη του Αν. Υπουργού Τάσου Κουράκη και συζήτησε κυρίως τα τρέχοντα προβλήματα της ΤΕΕ και του κλάδου μας, όπως η επιστροφή διαθέσιμων - νόμος Κατρούγκαλου, ίδρυση ειδικοτήτων (δείτε εδώ) στα ΕΠΑΛ, ωρολόγια...
προγράμματα, αναθέσεις μαθημάτων
  κ.α.


Για τα θέματα αυτά και τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου που αναφέρονται στο υπόμνημά μας θα υπάρξει νέα συνάντηση (προγραμματισμένη) ώστε να υπάρχει χρόνος να εκθέσουμε αναλυτικότερα τα ζητήματα και η πολιτική ηγεσία να έχει ενημερωθεί καλύτερα από τους συνεργάτες της.

Στη συνέχεια έγινε συνάντηση γνωριμίας με τον Δ/ντή κ. Λιγνό Ιωάννη της νέας διεύθυνσης ΤΕΕ, που επιτέλους δημιουργήθηκε με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου παιδείας.

Αν και δεν υπήρχε προγραμματισμένο ραντεβού εντούτοις συζητήθηκαν τα άμεσα θέματα που απασχολούν σήμερα τους συναδέλφους της ΤΕΕ.

Μας ενημέρωσε ότι το άμεσο θέμα είναι η επιστροφή των διαθέσιμων, με την επανασύσταση των ειδικοτήτων και κλάδων που είχαν καταργηθεί από την απερχόμενη μνημονιακή συγκυβέρνηση.

Ήδη ετοιμάζεται η απόφαση για ίδρυση 36 ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ καθώς και η επαναφορά κλάδων που είχαν καταργηθεί. Επανέρχονται όλοι οι συνάδελφοι του κλάδου ΔΕ1 και οι συνάδελφοι των ειδικοτήτων ΤΕ1.

Θέσαμε το θέμα των αναθέσεων, όπου καταθέσαμε και το υπόμνημά μας με τις αναλυτικές μας προτάσεις.

Θέσαμε τις κόκκινες γραμμές τόσο για τις αναθέσεις, όσο και για τα γενικότερα θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους του κλάδου μας.

ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ:

Απαιτούμε όλες οι ειδικότητες να έχουν μαθήματα πρώτης ανάθεσης ώστε να καλύπτεται τουλάχιστο το ωράριο της οργανικής θέσης, ώστε οι συνάδελφοι να μπορούν να διορίζονται, μετατίθενται και να αποσπώνται στα πλαίσια των υπηρεσιακών συνταγματικών δικαιωμάτων τους.

Θέσαμε κάποιους πρώτους προβληματισμούς για το νέο σχολείο, την αναλογικότητα των οργανικών θέσεων σε κάθε σχολείο σύμφωνα με τις ειδικότητές του, την μη κατάργηση των Τεχνικών Σχολών, ενώ συμφωνήθηκε ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα στη συνέχεια να καταθέσουμε εμπεριστατωμένα τις προτάσεις μας. Για αυτό το λόγο ζητήσαμε η τελική πρόταση του υπουργείου σε κάθε θέμα αλλαγών της ΤΕΕ να είναι αποτέλεσμα και συλλογικής σύνθεσης των εμπλεκόμενων φορέων και όχι απόφαση μόνο των «ειδικών». Εκτίμησή μας από τη συζήτηση είναι ότι από φέτος θα γίνουν κάποιες αλλαγές στα προγράμματα των ΕΠΑΛ.

Για την ύπαρξη ή μη των ΣΕΚ δεν πήραμε απάντηση, επικρατεί μια αμηχανία, ύστερα από τις δηλώσεις του Υπουργού για τα 17 προγράμματα κατάρτισης που υπάρχουν για χρηματοδότηση. Πάντως είναι γνωστό ότι για τα ΙΕΚ δεν υπάρχει πλέον ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Τα χρήματα είναι για τις δομές της δια βίου κατάρτισης και την μαθητεία, σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό της Διαμαντοπούλου, στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οδηγιών από τη συμφωνία της Λισαβόνας, εκτός και εάν αλλάξει….

Μετά το Πάσχα θα γίνει νέα συνάντηση και με τους συνεργάτες του υπουργού για θέματα ΤΕΕ, όπου θα καταθέσουμε τις τελικές θέσεις για όλα τα θέματα που έχουν ψηφιστεί στην εκλογοαπολογιστική μας συνέλευση στις 2-2-2014, στη Σιβιτανίδειο. 
ΠΕΤΕΕΜ-ΤΕ1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου