Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΑΕΔ 2016

Ολοένα και λιγότερα χρήματα από τα κονδύλια του ΟΑΕΔ κατευθύνονται στη στήριξη των ανέργων, οι μισοί από τους οποίους είναι μακροχρόνιοι 
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΑΕΔ 2016
- Νέα δραστική περικοπή στα κονδύλια για τους ανέργους
- Κουτσουρεύεται κι άλλο η κρατική χρηματοδότηση και μειώνονται κατά 16,3% τα ποσά που κατευθύνονται προς τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους
Στην ανέχεια καταδικάζει για άλλη μια χρονιά εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στα χνάρια των προηγούμενων και ενώ η ανεργία....
σπάει κόκαλα, αφού τουλάχιστον ένας στους τέσσερις εργαζόμενους αδυνατεί να βρει μεροκάματο. «Καθρέφτης» αυτής της βαθιά ταξικής πολιτικής είναι ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2016, από τον οποίο προκύπτει νέα δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον Οργανισμό, αλλά και παραπέρα περικοπή των κονδυλίων για τους ανέργους.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε προχτές κατά πλειοψηφία, η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 32,6% σε σχέση με φέτος, από τα 750 στα 505 εκατομμύρια ευρώ.
Η κρατική υποχρηματοδότηση του Οργανισμού οδηγεί σε νέα ακόμα πιο επώδυνη περικοπή των κονδυλίων για τα επιδόματα ανεργίας, που περιορίζονται στα 830 εκατ. ευρώ για του χρόνου, από 992 εκατ. φέτος. Εχουμε, δηλαδή, μείωση κατά 16,3% των ποσών που κατευθύνονται προς τους ανέργους, οι μισοί από τους οποίους είναι χωρίς δουλειά για περισσότερους από 12 μήνες («μακροχρόνια άνεργοι»).
Πλέον, όλο και λιγότεροι είναι οι δικαιούχοι επιδομάτων ανεργίας, καθώς επιδοτείται κατά μέσο όρο κάθε μήνα περίπου το 12% των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ. Παράλληλα, με τις διατάξεις που περιορίζουν τη δυνατότητα για πλήρη επιδότηση, μεγάλο τμήμα των ανέργων επιδοτείται μόλις για 5 μήνες.
Η πολιτική συρρίκνωσης των επιδομάτων προς τους ανέργους συνεχίζεται απρόσκοπτα από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά την τεράστια αύξηση της ανεργίας στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και τη σταθεροποίησή της σε ποσοστό άνω του 25% το τελευταίο δίχρονο.
Για παράδειγμα, τα κονδύλια για τους ανέργους μειώθηκαν από το 62,8% του συνόλου των δαπανών του Οργανισμού το 2012 (1,737 δισ. ευρώ) στο 35,8% για το επόμενο έτος (830 εκατ. ευρώ). Τώρα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι περικοπές σε σχέση με το 2012 φτάνουν το 52,2% ή τα 907 εκατ. ευρώ, όταν η ανεργία εκείνη τη χρονιά ήταν και τρεις μονάδες χαμηλότερα απ' ό,τι σήμερα (22,6%).
Την ίδια ώρα, για τη διαχείριση της ανεργίας η κυβέρνηση έχει σε πρώτο πλάνο τα κακοπληρωμένα «πεντάμηνα» προγράμματα ανακύκλωσης της φτώχειας, τα οποία μετά τη λήξη τους δεν προβλέπουν σταθερή επιδότηση, δεν προσφέρουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αντιμετωπίζουν τους ανέργους ως «ωφελούμενους» και όχι ως εργαζόμενους. Μέσω αυτών των προγραμμάτων, ο ΟΑΕΔ αποτελεί τον επίσημο κρατικό φορέα που χτυπά το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, με σταθερό προσανατολισμό στη φτηνή εργασία για τα αφεντικά.
Ορισμένες άλλες πλευρές
Υπάρχουν όμως κι άλλες πλευρές που ανέδειξε στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, Θανάσης Γκώγκος, καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό:
  • Από τις κοινωνικές παροχές που βρίσκονταν στην ευθύνη των καταργηθέντων Οργανισμών της Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, επιβιώνει μόνο το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, το οποίο είναι κουτσουρεμένο σε ποσά και δικαιούχους. Απουσιάζει πλήρως το κατασκευαστικό έργο για φτηνή κατοικία, έργο ζωτικής σημασίας για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.
  • Παραμένουν τα προβλήματα στην πρακτική άσκηση των σπουδαστών των ΕΠΑΣ, τόσο στο μεροκάματο όσο και στην αντιστοιχία της εργασίας με το αντικείμενο σπουδών. Βιβλία για τη νέα χρονιά δεν έχουν δοθεί ακόμα, αρκετοί σπουδαστές βάζουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν κενά σε αναλώσιμα και εξοπλισμό.
  • Κενά υπάρχουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ, στην κάλυψη θέσεων εργασίας οι οποίες συμπληρώνονται άλλοτε με «πεντάμηνα» προγράμματα και άλλοτε με σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους. Η έλλειψη εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να μην καλύπτεται η κτιριακή δυναμική που θα μπορούσε να έχει ο κάθε σταθμός και να «κόβονται» κάθε χρόνο εκατοντάδες βρέφη και νήπια.
  • Συνεχίζεται αμείωτα η απαράδεκτη ανάθεση βασικών λειτουργιών του ΟΑΕΔ (καθαριότητα, φύλαξη) σε ιδιώτες εργολάβους.
«Οι εργαζόμενοι, οι σπουδαστές, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν έχουν άλλο δρόμο πέρα από την αγωνιστική κινητοποίηση και δράση για να μην υπάρχει άνεργος απροστάτευτος, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των ανέργων και των οικογενειών τους, για το δικαίωμα στην εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο Θανάσης Γκώγκος.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου