Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στον ΟΑΕΔ και συναντήσεις με τη Διοίκησή του και τα συνδικάτα των εργαζομένων.



Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στον ΟΑΕΔ και συναντήσεις με τη Διοίκησή του και τα συνδικάτα των εργαζομένων (Διοικητικούς-Εκπαιδευτκούς).

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας, Κώστα Μπάρκα, βουλευτή Πρέβεζας ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Σπανού υπεύθυνη τμήματος εργατικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Καραμεσίνη, καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και Ηλία Σιούτα, επιστημονικό συνεργάτη της κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε σήμερα τον ΟΑΕΔ και...
συναντήθηκε με τη διοίκηση του Οργανισμού (με τον διοικητή κ. Αμπατζόγλου και τους δυο υποδιοικητές του Οργανισμού κυρίους Κοντοπάνο και Καρέλα) και με τα προεδρεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΑΕΔ, της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ και των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Η διοίκηση του ΟΑΕΔ ενημέρωσε το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ για το σχεδιασμό της για προγράμματα απασχόλησης το 2014-2015 ενώ οι εκπρόσωποι των συνδικάτων για τα ιδιαίτερα προβλήματα των εργαζομένων και για την άποψή τους για το ρόλο και την πορεία του οργανισμού.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων ανέφερε ότι:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αναγκαία την αναβάθμιση και την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, με στόχο ένα παραγωγικό και αποτελεσματικό δημόσιο, ενιαίο και τριμερώς (εργαζόμενοι, εργοδότες, κράτος) χρηματοδοτούμενο φορέα. Ένας τέτοιος φορέας, σε συνεργασία με αναβαθμισμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς της αγοράς εργασίας, μπορεί να λειτουργήσει ως το βασικό εργαλείο για τον επανασχεδιασμό και την προώθηση πολιτικών αντιμετώπισης της ανεργίας.

Επίσης, ότι για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ απαιτούνται μέτρα όπως:

α) Στελέχωση των ΚΠΑ και των εκπαιδευτικών δομών με περισσότερους εργαζόμενους και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του οργανισμού

β) Ενίσχυση του ρόλου της συμβουλευτικής προς τους ανέργους και των εργασιακών συμβούλων, με την απελευθέρωση των τελευταίων από άλλα καθήκοντα, την επιμόρφωσή τους στο αντικείμενό τους και την πρόσληψη ικανού αριθμού νέων συμβούλων.

γ) Αναβάθμιση του ρόλου των Περιφερειακών Διευθύνσεων και αύξηση του προσωπικού τους προκειμένου να διευκολυνθεί ο συντονισμός των ΚΠΑ.

δ) Δημιουργία δύο νέων επιτελικών μονάδων: Σχεδιασμού και αξιολόγησης των λεγόμενων ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης και Συντονισμού και Παρακολούθησης της Υλοποίησης των Δράσεων – βελτίωση του σχεδιασμού των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος αξιολόγησής τους – τακτική δημοσίευση στοιχείων για τα προγράμματα απασχόλησης και πρόσβαση των ερευνητών σε αυτά.

ε) Κατάργηση των άσχετων αρμοδιοτήτων (βρεφονηπιακοί σταθμοί, στεγαστική πολιτική, κοινωνικός τουρισμός κλπ.) και μεταφορά τους στον οργανισμό εργατικής εστίας και στον οργανισμό εργατικής εστίας, που πρέπει να ανασυσταθούν και να αναβαθμιστούν.

στ) Ορθολογική  και αξιοκρατική οργάνωση και διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων του ΟΑΕΔ – αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας που αποκτάται από αυτούς για τη βελτίωση των παρερχομένων υπηρεσιών και το σχεδιασμό των προγραμμάτων απασχόλησης. Επαναφορά των 260 εργαζομένων του ΟΑΕΔ που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

ζ) Επαρκής στελέχωση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΟΑΕΔ ώστε να μην επιβαρύνεται η λειτουργία των υπηρεσιών του.

η) Περαιτέρω βελτίωση των πληροφοριακών συστημάτων.

Θ) Οι σχολές μαθητείας και συνολικά η εκπαίδευση του ΟΑΕΔ πρέπει να διατηρηθεί στη β’ βάθμια τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση της χώρας, στα πλαίσια της 12ετους υποχρεωτικής εκπαίδευσης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχει διασυνδεθεί με την απασχόληση και την εύρεση εργασίας, είναι ποιοτική και δεν βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό».



Αθήνα, 17/10/2014

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου