Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

Να πληρωθούν άμεσα οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ

Κινητοποίηση την Τρίτη 4/7 στην Αθήνα από τους σπουδαστές που παραμένουν απλήρωτοι για έξι μήνες
Απλήρωτοι για έξι μήνες παραμένουν χιλιάδες σπουδαστές των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ σε όλη τη χώρα, που καταγγέλλουν την κυβέρνηση γι' αυτή την άθλια κατάσταση και οργανώνουν κινητοποίηση την Τρίτη 4 Ιούλη, στις 12 το μεσημέρι, στα...

κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο, απαιτώντας χωρίς δικαιολογίες και πολλά λόγια: Να πληρωθούν τώρα!

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει το 7μελές της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ του Ρέντη, «η πραγματικότητα είναι μία και δεν είναι αυτή που διαφημίζει στα σποτάκια του ο ΟΑΕΔ και το υπουργείο Παιδείας.
Η πλειοψηφία από εμάς, σπουδαστές στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Ρέντη, συνεχίζουμε το καλοκαίρι κάνοντας τη "μαθητεία" σε χώρους δουλειάς ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ! 
Πολλοί αναγκαζόμαστε να κάνουμε και δεύτερη δουλειά "μαύρα" για να τα βγάλουμε πέρα αφού το εξευτελιστικό μεροκάματο της μαθητείας (17,12 ευρώ) δεν φτάνει ούτε για "ζήτω". Μας λένε ότι είμαστε "εκπαιδευόμενοι" και όχι εργαζόμενοι. Στην πραγματικότητα όμως χιλιάδες σπουδαστές δουλεύουμε κανονικά ωράρια, καλύπτοντας πάγιες θέσεις μόνιμου προσωπικού σε νοσοκομεία, αμαξοστάσια, σε παιδικούς σταθμούς, σε ξενοδοχεία και άλλους χώρους. Το τρεχαλητό πάει σύννεφο και τα περί δικαιωμάτων και επιτήρησης στη "μαθητεία" είναι μούφες».

Ανακοίνωση για το θέμα έβγαλε και η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ σχολιάζοντας ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει τις προτεραιότητες που έχει με κάθε αφορμή! Εχουν αφήσει με άδεια τσέπη χιλιάδες σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ σε όλη τη χώρα που κάνουν την πρακτική τους άσκηση, αλλά έχουν φροντίσει με τους "αλγόριθμους" και τις αλχημείες τους να πληρώσουν τις επιχειρήσεις στις οποίες παρέχουν "τζάμπα" εργατικό δυναμικό στο όνομα της "μαθητείας"! Οι δεκάδες καταγγελίες σπουδαστών της Μαθητείας του ΟΑΕΔ από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λάρισα και αλλού στα Σωματεία τους επιβεβαιώνουν την εκρηκτική κατάσταση στην οποία έχουν φέρει τους νέους από τις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ και τις οικογένειές τους, έχοντάς τους απλήρωτους για πάνω από 6 μήνες. Είναι απαράδεκτο! Τα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας έχουν τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση».

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ καλεί τα Σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα να πάρουν αποφάσεις και να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση την Τρίτη στην Αθήνα και σε κινητοποιήσεις που μπορεί να αποφασιστούν σε όλη τη χώρα.

ΚΕΘΕΑ

«Η πολιτεία στηρίζει τη χρήση»


Εννιά στους δέκα εφήβους και ένας στους τέσσερις ενήλικες αναφέρουν την κάνναβη ως ουσία για την οποία ζήτησαν απεξάρτηση από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ το 2016. Πάνω από το 84% του συνόλου των ανθρώπων που απευθύνθηκαν στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ μυήθηκαν στη χρήση ναρκωτικών μέσω της κάνναβης.

Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το ΚΕΘΕΑ, παρουσιάζοντας τον απολογισμό έργου του φορέα. Ωστόσο και η χτεσινή συνέντευξη έγινε σε φορτισμένο κλίμα, με αφορμή και τις αντιεπιστημονικές εξελίξεις που δρομολογούν η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της στον τομέα της τοξικοεξάρτησης.

Διευκολύνουν τη χρήση ουσιών

Μιλώντας για το πλούσιο, σύνθετο αλλά και δύσκολο έργο του ΚΕΘΕΑ, το οποίο είναι αντιμέτωπο με τη διαρκή υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑΓιώργος Μπαρδάνης έθεσε ως αντίβαρο στις πάσης φύσεως δυσκολίες την αποδοχή και στήριξη που πολύ συχνά βρίσκει το ΚΕΘΕΑ από την ίδια την κοινωνία. «Κι ενώ η κοινωνία στηρίζει την προσπάθεια για καθαρή ζωή - κι επειδή συνέχεια μιλάμε τώρα για τη "φαρμακευτική" νομιμοποίηση της κάνναβης αλλά και τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης - η πολιτεία στηρίζει τη χρήση», είπε χαρακτηριστικά.

Η επιστημονική υπεύθυνος του ΕΠΙΨΥ Μ. Τερζίδου επιχείρησε να ταυτίσει την παραπάνω δήλωση με το δόγμα της «"μηδενικής ανοχής" που για ένα διάστημα γνώρισε και η χώρα μας κι εκτός από τους χρήστες απευθύνεται και σ' άλλες κοινωνικές ομάδες. Αν ο εξαρτημένος είναι ασθενής πώς είναι δυνατόν να μην ανεχόμαστε μια ασθένεια; Αν είναι κοινωνικό φαινόμενο πρέπει να δεχόμαστε τη διαφορετικότητα. Ο χρήστης έχει δικαίωμα να αρνηθεί να θεραπευτεί και το κράτος πρέπει να τον κρατάει τουλάχιστον στη ζωή»! Πρόκειται για μια τοποθέτηση που ουσιαστικά συνοψίζει τον κορμό της υποτιθέμενης «αντιναρκωτικής» πολιτικής που εφαρμόζεται στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Και ο Γ. Μπαρδάνης απάντησε: «Η όλη πορεία του ΚΕΘΕΑ δεν έχει δείξει ότι δεν ανέχεται τους χρήστες. Ακόμη και σε μια οικογένεια είναι επιλογή του παιδιού ή όχι να κάνει χρήση. Αλλά είναι και υποχρέωση του γονιού να μη διευκολύνει αυτή τη χρήση. Αν διευκολύνει ή όποτε έχει διευκολύνει τη χρήση, δεν έχει βοηθήσει καθόλου το παιδί. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στην πολιτεία. Δεν είπε το ΚΕΘΕΑ "να κάνω γκέτο για χρήστες που δε θέλουν να θεραπευτούν", έστω και εποπτευόμενο γκέτο. Γιατί αυτό ακούγεται, "δεν βλέπετε τι γίνεται στους δρόμους με τους χρήστες; Να μην τους βλέπουμε". Στο τέλος θα πουν να τους πάμε σ' ένα νησί, να μην τους βλέπουμε, να τους δίνουμε και την ηρωίνη τους και την κάνναβη, να κάνουν ελεύθερα τη χρήση. Αλλο μηδενική ανοχή κι άλλο μη διευκόλυνση της χρήσης. Και αυτή τη στιγμή η πολιτεία αυτό που κάνει ή αυτό που θέλει να κάνει ή και αυτό που έχει κάνει μέχρι τώρα, είναι να διευκολύνει τη χρήση. "Θες μεθαδόνη; Πάρε! Θες να κάνεις χρήση; Να σου βρούμε ένα μέρος να κάνεις χρήση! Θες κάνναβη νόμιμη, να την αγοράζεις με μια συνταγή γιατρού; Ας το κάνουμε κι αυτό! Ο,τι θέλεις"! Κι ευτυχώς που υπάρχει η κρίση και δε δίνουν και επίδομα...».

Την παρουσίαση από τον απολογισμό έργου έκανε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος, στη συνέντευξη παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η εθνική συντονίστρια για τα ναρκωτικάΧρ. Παπουτσοπούλου, ο υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος «18 ΑΝΩ» Α. Κυρούσης και ο Παναγιώτης Κατηφές εκ μέρους του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τη χρήση ο «Ριζοσπάστης» θα τα παρουσιάσει με ρεπορτάζ σε επόμενο φύλλο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου